Misafir geleceği zaman hangi tatlıyı yapmam gerektiğini artık buldum. Yada tatlı krizine girince ne yesem ne yapsam diye düşünmeyeceğim sanırım uzun bir süre.
Tanrım nasıl bir lezzettir bu? Aynı anda hem beyaz çikolatanın baştan çıkartıcı tadı, kremanın sağladığı sütümsü hoşluk derken tam o sırada bisküvi bende buradayım der ve karamelin eşsiz lezzeti ile tanışırsınız. Tabii frambuazın verdiği hafifliği de asla unutmamalıyım.
Gelelim tarife.......malzeme listesi de aşağıda göreceğiniz üzere krema ve beyaz çikolata dışında evde çoğunlukla bulunan malzemeler.
Malzeme Listesi
taban
200 gr petibör bisküvi
75 gr tereyağı yada margarin
mus
325 gr krema
165 gr beyaz çikolata
85 gr şeker
3 yumurta sarısı
45 gr su
10 gr jelatin yaprakları
frambuaz sosu
200-250 gr frambuaz
100 gr şeker
çok az su
Yapılışı
- Rondo da çekip un haline getirilen bisküvilerin içine çok kısık ateşte eritilen margarin karıştırılıp iyice yoğurulur. 20 cm büyüklükteki kelepçeli kalıbın içine makasla yuvarlak kesilen yağlı kağıdı yerleştirilip bisküvi ve yağdan oluşan hamuru kalıbın tabanına her noktasına eşit gelecek şekilde yerleştirilir. Ve bu taban musu hazırlarken dolapta bekletilir.
- Toz şeker ve su çok kısık ateşte ısıtılır, şekerlerin ermesi sağlanır.
- Jelatin yaprakları bir kasenin içine soğuk suda bekletilmek üzere konulur.
- Beyaz çikolata küçük parçalara bölünür ve benmari usulü eritilir.
- Yumurta sarıları mikser ile çırpılır.
- çırpılan yumurtaların içine sıcak şekerli su dökülür ve her ikisi yaklaşık 3-4 dakika yüksek devirde çırpmaya devam edilir.
- Ayrı bir kasede sıvı krema süzme yoğurt kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Burada dikkat edilmesi gereken kremanın çok köpürecek şekilde çırpılmamasıdır.
- Benmari usulü eritilen çikolata da yumurtalı şekerli karışıma eklenip çırpılır.
- Jelatin yaprakları soğuk sudan sıkılarak alınır yumuşayan jelatinler bir tavada yaklaşık1 dakika jelatinler eriyinceye kadar yani ısıtılır.
- Ve yumurtalı çikolatalı karışıma eklenir çırpılır.
- En son olarak da krema eklenir ve karıştırılır krema eklendikten sonra fazla çırpmayınız.
- Dolapta bekletilen bisküvi tabanının içine yapılan mus dökülür ve yaklaşık 2 saat bekletilip frambuaz sos ile servis yapılır.
- Frambuaz, şeker ve çok az su ocakta bir taşım kaynatılır dolapta soğutulur.
Ben bu tarifi uygularken frambuazı taze kullanmadım dondurulmuş kullandım, size de tavsiyem eğer benim gibi dondurulmuş kullanırsanız içine su koymayın yoksa çok sıvı olabiliyor ayrıca aynı sosu iki adet mango ilede yapabilirsiniz. Mangoları küçük kücük doğrayıp aynı şekilde şeker ve su ile pişirip dolapda beklettikten sonra mango tadında da bir sos elde edebilirsiniz.
Tartı keserken keseceginiz büyük bıçagı her defasında sıcak su ile ıslatıp keserseniz çok daha net kesebilirsiniz ve daha şık servis yapabilirsiniz.
Afiyet Olsun......
selva ablacım size gelmek ve bu güzel tatlıdan yemek istiyorumm..resmi görünce ağzım sulandı resmen:))
YanıtlaSilbekliyorum o zaman sevilcim süper bir şey bu gerçekten biz bayılıyoruz...
YanıtlaSilen kısa zamanda denıceklerim arasına aldım bu tatlıyı:))
YanıtlaSilEllerine sağlık güzel görünüyor. içinde beyaz çikolata olurda bu tarif lezzetsiz olur mu. lezzetide harikadır bunun yav..:)
YanıtlaSilsevgiler
Harika görünüy0r. Bu saatte iyi olmadı. :)) Elinize sağlık.
YanıtlaSiltesekkur ederim, tatlılar hep geceleri iyi gider ama nedense bol bol kalori :)
SilÖyle bir anlattın ki ister istemez insanın canı çekiyor görüntüde çok güzel en kısa zamanda deneyeceğim. Ellerine sağlık...
YanıtlaSilmerhaba iadei ziyarete geldim bu nasıl güzel bir tarif eline sağlık bayıldım
YanıtlaSilMmm.. Muhteşem görünüyor. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilHarıka demek az bence:)
YanıtlaSilçook güzel... görüntü baştan çıkarıcı...
YanıtlaSilpratik bir tarifmiş. lezzeti de her halinden belli. elinize sağlık. ben de beklerim. sevgiler...
YanıtlaSilMuhteşem görünüyor, canım çekti vallahi, bloğunu da çok beğendim, görüşmek üzere...
YanıtlaSilmükemmel görünüyoor :)
YanıtlaSilnefis görünüyor eline sağlık canım:)
YanıtlaSilÖyle güzel anlatmışsınızki, insanın hem canı çekiyor hem de yapası geliyor. Beyaz çikolataya ben de bayılırım. Harika olmuş, ellerinize sağlık..
YanıtlaSilsüper görünüyor
YanıtlaSilellerinize sağlık
mutlu haftalar
ben bunu nasıl da atlamışım :) enfes görünüyor
YanıtlaSilsüper görünüyor eline sağlık
YanıtlaSilizlemeye aldım blogunu senide beklerim görüşmek üzere